Ondernemers kunnen aanspraak maken op ondernemersfaciliteiten. Bij sommige faciliteiten geldt als voorwaarde dat de ondernemer aan het urencriterium voldoet. Hij moet in het kalenderjaar ten minste 1.225 uren aan de onderneming besteden. Wat nu als de onderneming tijdelijk zo goed als stil ligt? Hiervoor geldt een goedkeuring.

Goedkeuring algemeen

De ondernemer wordt voor de toepassing van het urencriterium in de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 september 2020 geacht ten minste 24 uren per week aan zijn onderneming te hebben besteed.

Goedkeuring seizoensbedrijf

Ondernemers die seizoensgebonden werkzaamheden verrichten en die normaliter in de periode van 1 maart tot en met 30 september een piek hebben in het aantal uren dat ze besteden aan de onderneming, worden geacht een gelijk aantal uren te hebben besteed in dezelfde periode in 2020 als het aantal uren dat is besteed in de periode van 1 maart 2019 tot en met 30 september 2019. De ondernemer kan met behulp van de administratie van 2019 bepalen hoeveel uren hij in deze periode aan de onderneming heeft besteed.

Goedkeuring starters bij arbeidsongeschiktheid

Ook startende ondernemers die arbeidsongeschikt zijn kunnen mogelijk door de coronacrisis minder of geen werkzaamheden voor hun onderneming verrichten. Voor hen geldt een verlaagd urencriterium voor de startersaftrek: 800 uren per kalenderjaar. Ook dit wordt nu versoepeld.
De arbeidsongeschikte starter wordt, voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 30 september 2020, geacht ten minste 16 uren per week aan zijn onderneming te hebben besteed. Eventueel is de goedkeuring voor ondernemers die seizoensgebonden werkzaamheden verrichten van overeenkomstige toepassing.

Tip: Voor deze goedkeuringen gelden geen voorwaarden. U hoeft geen verband met de coronamaatregelen aan te tonen.