Omzetbelasting

Bijna iedere ondernemer moet aangifte omzetbelasting (btw) doen. Aangifte is ook verplicht als je zonnepanelen hebt en stroom levert. Omzetbelasting is één van de meest ingewikkelde belastingsoorten. Zo zijn er veel bijzondere regelingen en specifieke wetgeving. Het is afhankelijk van diverse criteria welke regelingen en wetten van toepassing zijn. Voorbeelden zijn de omvang en het type onderneming. Voor de btw moet een goede administratie bijgehouden worden. Als administratiekantoor en belastingadviseur zijn wij u graag van dienst bij het verzorgen van uw aangifte omzetbelasting.

Wie moet aangifte doen?

Een onderneming moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel beoordeeld of de onderneming belastingplichtig is voor de omzetbelasting. Dat is al snel het geval. De Belastingdienst verstuurt dan een uitnodiging aan de ondernemer. Iedere zelfstandig ondernemer is in principe belastingplichtig voor de omzetbelasting. Soms is uitsluitend sprake van vrijgestelde omzet. De ondernemer hoeft dan ook geen btw-aangifte te doen, tenzij zich een specifieke situatie voordoet. Dan moet een incidentele btw-aangifte ingediend worden.

Wanneer moet aangifte gedaan worden?

Na inschrijving bij de Kamer van Koophandel verstuurt de Belastingdienst een brief aan de ondernemer. Hierin staat voor welke belastingen aangifte gedaan moet worden. De meeste ondernemers beginnen met kwartaalaangifte. Andere mogelijkheden zijn: incidenteel en maandelijks.

Incidenteel

Het gaat om ondernemers die uitsluitend vrijgestelde goederen of diensten leveren, gebruik maken van de landbouwregeling of ontheffing hebben van de administratieve verplichtingen. Ook rechtspersonen die geen ondernemer zijn voor de btw en sommige particulieren kunnen incidenteel btw-aangifte moeten doen. Lees hier meer over de incidentele btw-aangifte.

Maandaangifte

Een ondernemer kan schriftelijk verzoeken om maandaangifte. Dat kan voordelig zijn als u maandelijks btw terug verwacht. Een ondernemer kan ook verplicht worden gesteld om maandaangifte te doen. Bijvoorbeeld als per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw betaald moet worden of als de Belastingdienst de aangifte of betaling een of meerdere keren niet tijdig ontvangt. Aangifte en betaling moet worden gedaan voor het einde van de volgende maand. Bijvoorbeeld: de aangifte over januari moet in februari ingediend en betaald zijn.

Kwartaalaangifte

Een ondernemer moet in eerste instantie kwartaalaangifte doen. Maandaangifte kan later echter verplicht worden gesteld. Hierover ontvangt de ondernemer een brief van de Belastingdienst. Deze aangifte omzetbelasting moet worden ingediend en betaald voor het einde van de volgende maand. Bijvoorbeeld: de aangifte over het eerste kwartaal (januari tot en met maart) moet in april ingediend en betaald zijn.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij hebben ruim twintig jaar ervaring als accountant-administratieconsulent, dus nu niet meer actief als zodanig). Daarnaast hebben wij ruim 12 jaar ervaring als Register Belastingadviseur (2007-heden). Met deze ervaring zijn wij deskundig op het gebied van het aangiften omzetbelasting. Voor de meeste van onze klanten is het onderdeel van een compleet pakket aan diensten, waaronder de financiële administratie en de fiscale aangiften. Wij bespreken graag met u wat wij voor u kunnen betekenen tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek op ons administratiekantoor in Berkel en Rodenrijs, Doetinchem of Nijverdal.