Onderneming starten

Hieronder bespreken wij al een aantal belangrijke aspecten aan (de start van) een onderneming, maar dit kan niet volledig zijn. Elke onderneming is anders, de wettelijke verplichtingen variëren per soort onderneming en rechtsvorm. Het is sterk aan te bevelen om hiervan op de hoogte te zijn voordat u uw plannen realiseert. Wij hebben als administratiekantoor, bedrijfsadviseur en belastingadviseur veel ervaring met alle aspecten van het starten van een onderneming. Met name in het begin zult u veel vragen hebben, wij staan graag tot uw beschikking voor de beantwoording van deze vragen. Hieronder vindt u meer informatie over het starten van een onderneming, wij denken graag met u mee over deze en andere onderwerpen.


Administratie

Vrijwel iedere ondernemer is verplicht om voor de omzetbelasting (btw) een administratie bij te houden. De administratie moet namelijk controleerbaar zijn voor de belastingdienst. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Als administratiekantoor zijn wij gespecialiseerd in het opzetten van administraties die voldoen aan deze verplichtingen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat uw administratie aan uw wensen voldoet, denk bijvoorbeeld aan: inzicht, digitalisering en automatisering. Daarnaast zorgen wij ervoor dat u voldoet aan de bewaarplicht, ook als u gestopt bent.
Lees verder

Belastingen

Iedereen die daartoe een uitnodiging ontvangt van de belastingdienst is verplicht tot het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting. Iedere ondernemer moet aangifte inkomstenbelasting doen. De meeste eenmanszaken (ZZP-ers) en vennootschappen onder firma (VOF) hebben recht op extra aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Voor BV’s geldt daarnaast de verplichting om aangifte voor de vennootschapsbelasting te doen. Als belastingadviseur zijn wij gespecialiseerd in het doen van belastingaangiften. Door uw aangifte door een belastingadviseur in te laten vullen voorkomt u potentiële problemen en laat u geen voordelen liggen.
Lees verder

Rechtsvorm

In veel gevallen bent u vrij om de rechtsvorm te kiezen. De meest gangbare voorbeelden zijn eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF) en besloten vennootschap (BV). Elke rechtsvorm heeft zijn voor- en nadelen en kent zijn eigen specifieke wettelijke en fiscale verplichtingen. De keuze voor de juiste rechtsvorm is belangrijk. Deze keuze wordt niet uitsluitend op wettelijke en fiscale verplichtingen gebaseerd, maar ook op persoonlijke wensen. Als bedrijfsadviseur en belastingadviseur kunnen wij meedenken en helpen bij het maken van de juiste keuze.

Ondernemingsplan

Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te maken. Het is vaak wel noodzakelijk als u een financiering nodig heeft. Misschien nog wel belangrijker is het om uw plannen goed en gestructureerd uit te werken. U kunt daardoor voorkomen dat u zaken over het hoofd ziet; een goed ondernemingsplan helpt u ook bij het nemen van beslissingen over investeringen en kan u ook een indicatie geven van de financiële ontwikkelingen. Als bedrijfsadviseur kunnen wij u helpen bij het opstellen van een ondernemingsplan of uw ondernemingsplan beoordelen.

Personeel

Startende ondernemers beginnen meestal zonder personeel, doch als het goed gaat en de werkzaamheden toenemen kunt u voor de keuze komen te staan of u mensen in dienst wilt nemen. Als u een onderneming overneemt is dat vaak inclusief de medewerkers. Wij verzorgen als administratiekantoor en belastingadviseur graag uw salarisadministratie, aangiften loonheffingen en andere fiscale en administratieve werkzaamheden. Ook voor advies hierover en de zaken waar u mee te maken krijgt kunt u bij ons terecht.

Financiering

Of u nu start als ondernemer of een onderneming overneemt, u krijgt altijd te maken met met de vraag hoeveel financiering daarvoor nodig is. Bij wie kunt u daarvoor terecht, welke eisen stellen banken aan het verstrekken van een krediet, hoeveel eigen middelen zijn nodig zijn zoal de vragen waar u tegenaan kunt lopen. De antwoorden zijn niet altijd makkelijk te geven. Wij kunnen als bedrijfsadviseur met u meedenken over de diverse aspecten en te maken keuzes.

Verzekeringen

U bent meestal vrij om te kiezen welke verzekeringen u wilt afsluiten. Het is goed om na te denken over de verzekeringen die u al dan niet nodig heeft. Wij beschikken over een netwerk van verzekeringsadviseurs die u hierbij goed van dienst kan zijn. Onze klanten kunnen daarnaast kosteloos gebruik maken van eerstelijns juridische advisering.

 

Kunnen wij u ergens mee helpen?

Wilt u hulp, ondersteuning of advies bij het opstarten van uw onderneming? Wij maken graag een afspraak met u om de mogelijkheden en uw wensen te bespreken. Als administratiekantoor, bedrijfsadviseur en belastingadviseur zijn wij te allen tijde op de hoogte van de ontwikkelingen. Wij maken graag een afspraak met u op ons kantoor in Berkel en Rodenrijs.

Maak een afspraak   Bereken uw tarief