Hieronder bespreken wij al een aantal belangrijke aspecten aan (de start van) een onderneming, maar dit kan niet volledig zijn. Elke onderneming is anders, de wettelijke verplichtingen kunnen variëren per soort onderneming en rechtsvorm. Het is sterk aan te bevelen om hiervan op de hoogte te zijn voordat u uw plannen realiseert. Uiteraard helpen en ondersteunen wij u hier graag bij.

Rechtsvorm

In veel gevallen bent u vrij om de rechtsvorm te kiezen. De meest gangbare voorbeelden zijn eenmanszaak, vennootschap onder firma (VOF) en besloten vennootschap (BV). Elke rechtsvorm heeft zijn voor- en nadelen en kent zijn eigen specifieke wettelijke en fiscale verplichtingen. De keuze voor de juiste rechtsvorm is belangrijk. Wij kunnen met u meedenken bij het maken van de juiste keuze.

Personeel

Startende ondernemers beginnen meestal zonder personeel, doch als het goed gaat en de werkzaamheden toenemen kunt u voor de keuze komen te staan of u mensen in dienst wilt nemen. Als u een onderneming overneemt is dat vaak inclusief de medewerkers. Voor advies hierover en de zaken waar u mee te maken krijgt kunt u ook bij ons terecht.

Financiering

Of u nu start als ondernmer of een onderneming overneemt, u krijgt altijd te maken met met de vraag hoeveel financiering daarvoor nodig is. Bij wie kunt u daarvoor terecht, welke eisen stellen banken aan het verstrekken van een krediet, hoeveel eigen middelen zijn nodig zijn zoal de vragen waar u tegenaan kunt lopen. De antwoorden zijn niet altijd makkelijk te geven, doch ook hiervoor kunt u bij ons terecht om hierover mee te denken.

Ondernemingsplan

Het is niet verplicht om een ondernemingsplan te maken. Het is vaak wel noodzakelijk als u een financiering nodig heeft. Misschien nog wel belangrijker is het om uw plannen goed en gestructureerd uit te werken. U kunt daardoor voorkomen dat u zaken over het hoofd ziet; een goed ondernemingsplan helpt u ook bij het nemen van beslissingen over investeringen en kan u ook een indicatie geven van de financiele ontwikkelingen.

Verzekeringen

U bent meestal vrij om te kiezen welke verzekeringen u wilt afsluiten. Het is goed om na te denken over de verzekeringen die u al dan niet nodig heeft. Wij sluiten geen verzekeringen af, doch kunnen wel met u meedenken over dit onderwerp.

Administratie

Vrijwel iedere ondernemer is verplicht om voor de omzetbelasting (btw) een administratie bij te houden. De administratie moet namelijk controleerbaar zijn voor de belastingdienst. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel. Wij helpen bij het starten van de onderneming met het opzetten van een administratie die voldoet aan deze verplichtingen. Daarnaast zorgen wij ervoor dat u voldoet aan de bewaarplicht, ook als u gestopt bent.
Lees verder

Belastingen

Iedereen die daartoe een uitnodiging ontvangt van de belastingdienst is verplicht tot het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting. Zo moeten alle ondernemers aangifte inkomstenbelasting doen. De meeste eenmanszaken (ZZP) en vennootschappen onder firma (VOF) hebben recht op extra aftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Voor BV’s geldt daarnaast de verplichting om aangifte voor de vennootschapsbelasting te doen.
Lees verder

Uitbesteden

Wilt u hulp, ondersteuning of advies bij het opstarten van uw onderneming? Wij maken graag een afspraak met u om de mogelijkheden en uw wensen te bespreken. Neem contact met ons op of maak een afspraak via onderstaande button.
Afspraak