Kerstpakket en borrel via drive-through

Een werkgever organiseert met kerst vanwege de coronamaatregelen een zogenaamde drive-through voor zijn medewerkers, hun partners en kinderen. Alle deelnemers ontvangen een hapje en een drankje. De werknemers ontvangen daarnaast een kerstpakket. Wat de gevolgen zijn voor de loonheffingen is afhankelijk van de locatie. We werken dit uit aan de hand van twee voorbeelden.

In totaal komen er 100 mensen, waarvan 60 werknemers. De werkgever maakt de volgende kosten:

Aankleding/versiering: € 200 (€ 2 per deelnemer)
Hapjes en drankjes: € 500 (€ 5 per deelnemer)
Kerstpakketten: € 3.000 (€ 50 per werknemer)

Drive-through op de werkplek

Als de drive-through plaatsvindt op de werkplek, geldt de volgende waardering voor de onderdelen van het feest:

Aankleding/versiering: nihilwaardering (onbelast)
Hapjes en drankjes: nihilwaardering (onbelast)
Kerstpakketten: € 50 per werknemer

Begrip werkplek

De werkplek is een ruim begrip. Ook de parkeerplaats en parkeergarage op het bedrijfsterrein vallen onder de werkplek. Ligt de parkeerplaats of -garage niet op het bedrijfsterrein van de werkgever? Dan gaat het erom of de werkgever hiervoor arboverantwoordelijk is. Een werkgever is arboverantwoordelijk voor een parkeervoorziening als hij hiervoor een zorgplicht heeft. Dit kan blijken uit een arboplan of een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Nihilwaarderingen

Vindt de drive-through plaats op de werkplek, dan geldt voor de aankleding/versiering de nihilwaardering voor voorzieningen op de werkplek. Voor hapjes en drankjes geldt de nihilwaardering voor consumpties op de werkplek.

Kerstpakketten

Het kerstpakket is loon in natura. De werkgever kan kiezen of hij het kerstpakket als loon voor de werknemer behandelt, of dat hij het aanwijst als eindheffingsloon werkkostenregeling. Als de werkgever dit loon in natura aanwijst als eindheffingsloon, komt de waarde van het kerstpakket ten laste van de vrije ruimte. Over het bedrag boven de vrije ruimte berekent de werkgever 80% eindheffing.

Drive -through op externe locatie

Als de drive-through op een externe locatie plaatsvindt, geldt de volgende waardering voor de onderdelen van het feest:

Aankleding/versiering: € 200 (€ 2 per deelnemer)
Hapjes en drankjes: € 500 (€ 5 per deelnemer)
Kerstpakketten: € 3.000 (€ 50 per werknemer)
De kosten per werknemer zijn loon in natura. Ook de kosten voor de partner en kinderen telt de werkgever bij het loon van de werknemer. Komt de werknemer bijvoorbeeld met zijn partner en 2 kinderen, dan is € 78 loon (4 x € 2 + 4 x € 5 + € 50).

De werkgever kan de totale kosten van het feest ook aanwijzen als eindheffingsloon werkkostenregeling. Dit bedrag komt ten laste van de vrije ruimte. Er geldt geen gerichte vrijstelling. Over het bedrag boven de vrije ruimte berekent de werkgever 80% eindheffing.

Let op: Houdt u geen drive-through, maar verzendt u de kerstpakketten, dan zijn de verzendkosten van het kerstpakket onderdeel van de waarde van het pakket. De waarde van het kerstpakket inclusief verzendkosten komt ten laste van de vrije ruimte als de werkgever dit aanwijst als eindheffingsloon.